KOBUDO

 

tijger

---

 

 

japan-22

Wat is KOBUDO ?

Het kobudo is de nodige training verrichten met wapens die hun oorsprong vinden
in het landbouwmateriaal en visgerief dat omgevormd werd door het te benutten als wapen
door de bewoners van Okinawa in de 17de eeuw.
          

 

Geschiedenis KOBUDO

De woorden KO-BU-DO betekenen "antieke krijgsweg" (Okinawa Kobudo).Deze antieke gewapende krijgskunst werd naast het karate (ongewapende krijgskunst) ontwikkeld.Het Kobudo maakt gebruik van een groot aantal wapens die oorspronkelijk landbouwwerktuigen waren.Er is echter weinig documentatie als bewijs betreffende de geschiedenis van deze krijgskunst. De geografische ligging van Okinawa en de Ryu Kyu eilanden hebben een belangrijke rol gespeeld in de kobudo en karate ontwikkeling.
Er zijn meer dan 60 kleine en grote eilanden in de Ryu Kyu keten die zich als een band door de Pacifische oceaan strekt. Okinawa is het belangrijkste eiland in de groep,het is 500 kilometer van Kyushu of het uiterste zuiden van de grote Japanse eilanden, 600 kilometer van Taiwan en  800 kilometer van Foochow op het Chinese vasteland.
De eerste historische melding van Okinawa verschijnt in een Chinees document beter gekend als SHI-SHU;welke in de Chinese dynastie geschiedenis van de SUI-periode (581-618) geschreven werd.In een ander Chinees document YUAN-SHI LIU-CH'UAN werd beschreven dat het mogelijk was om per schip van de Ryu Kyu tot Foochow in 6 dagen te reizen. In elk geval was het volk van Okinawa in contact met de Chinese oude cultuur.Er werd ook handel gedreven met Korea en Japan.
Rond 616 bracht een groep van dertig genaamd het YAKUSHIMA volk een hulde aan het Japanse hof.Zulke reizen duurden voort tot het midden van de NARA-periode (646-794).In deze periode was ieder Ryu Kyu eiland een autonome staat.
In de 10de eeuw verenigde een jongen op vijftienjarige leeftijd, Sonton genaamd,een lid van de fameuze GENJI clan,en heerser van URASOE,  de eilanden in 1 natie waar hij koning van werd.Door een andere koning SHONIN (1477-1526) werd het eerste wapenverbod uitgevaardigd. De Japanse overheersers voerden het wapenverbod in en dit werd de eerste stap tot het clandestien oefenen van karate en kobudo.Het verbod op de eilanden werd echter nog versterkt in 1609 toen de Japanse SHOGUN een nieuw wapenverbod uitvaardigde.De clan van SATSUMA (Japanners die toen Okinawa overheersten) overviel met 3000 krijgers het eiland. Na de bezetting waren het de opvolgers van SATSUMA met name TESHIMA SHIMUZU die de boeren het verbod oplegden om nog wapens te dragen. Door het opgelegde wapenverbod hebben de bewoners van Okinawa zich genoodzaakt gezien om zichzelf te verdedigen met andere middelen.Er werd clandestien getraind in het karate (ongewapend vechten) en het kobudo (gewapend vechten).

De wapens

Bij ons in de Club wordt ook op regelmatige basis onderricht gegeven in KOBUDO.
Vanaf Zwarte gordel 1e DAN zijn deze wapens opgenomen in het examenprogramma.

De volgende wapens worden onderwezen : BO, SAI, TONFA, KAMA en KATANA

BO

Is een lange stok die konisch gemaakt is en een lengte van 1.80meter heeft.

(roku shaku) Bo                        bo2

 

TONFA

Is het gewezen houten handvat van de rijstmolensteen. Het word steeds per paar gebruikt om
 er technieken mee uit te voeren.
De tonfa heeft ong. een lengte van 50 cm en heeft een gewicht van een kilo.
Op de drievierde is het handvat ingeplant.
De bestaande modellen zijn rond, trapezium of vierkant.

 

tonfa_l

 

SAI

De sai is een drietand in metaal. Heeft een lang middenstuk dat puntig eindigt en
 korte zijhaken die lichtjes gekruld zijn.

http://www.kobudoschool.nl/diverse_sai.gif


KAMA

De sikkel om gewassen mee af te doen. Bij het kobudo gebruikt men steeds gelijktijdig 2 kama's.
De steel van de kama is in hout en het snijkant gedeelte in metaal uiteraard.

kama_l                                      kama3


KATANA

Katana is het Japanse woord voor 'zwaard'. In de westerse wereld is de katana vooral bekend als het samoeraizwaard.
Meestal wordt er geoefend met het houten oefenzwaard : bokken.

Weapons_006

katana         o-bokken